Pomoc dopravákom a doprave v roku 2004

28.12.2004 Celý región

Koncoročné štatistické vyhodnotenia dopravno-bezpečnostnej situácie v policajnej terminológii prejavujúce sa v spleti čísel, rôznych porovnaní s rokom predch...
Koncoročné štatistické vyhodnotenia dopravno-bezpečnostnej situácie v policajnej terminológii prejavujúce sa v spleti čísel, rôznych porovnaní s rokom predchádzajúcim chcem nahradiť poukázaním na aktivity tých, ktorí sa spolupodieľajú na zlepšovaní situácie na našich cestách v dopravno-bezpečnostnej oblasti. Pokúsim sa však spomenúť aj tých, ktorí by mohli pomôcť viac a nezabudnem ani na tých, ktorí spia a je najvyšší čas aby sa zobudili.

V prvom rade a predovšetkým chcem poďakovať za prezentáciu problematiky bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky tej časti mediálneho frontu, ktorý širokej motoristickej verejnosti neustále pripomína v podstate jednoduchú a na pochopenie nenáročnú pravdu: „ Dodržiavaním pravidiel platných v cestnej premávke chránite životy a zdravie svoje, svojich najbližších, ale aj ostatných účastníkov cestnej premávky“ .

Službe dopravnej polície, ktorej zo zákona prislúcha dohľad nad bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky a ktorá oprávnene nesie najväčší diel zodpovednosti za úroveň dopravnej disciplíny jej účastníkov, napomáha a teraz chcem byť konkrétny viacero mediálnych subjektov z ktorých sa patrí spomenúť najmä prezentáciu aktivít a činnosti dopravných inšpektorátov Prešovského a Košického kraja redaktorkou verejnoprávnej STV, regionálneho štúdia Košice Silviou Kosťovou, ďalej tvorcov motoristickej relácie Slovenského rozhlasu „ Pozor zákruta“ svojimi analýzami konania predovšetkým vodičov motorových vozidiel v zložitostiach cestnej premávky. Výrazný je taktiež podiel na plynutí dopravno-bezpečnostných informácii a analýz v mestských káblových televíziách a v tlačových periodikách akými sú denníky Sme, Pravda, Prešovský korzár, Prešovský Večerník, či ostatných lokálnych vydavateľov v Prešovskom kraji. Pri tejto príležitosti sa taktiež patrí poďakovať hovorcom Krajského riaditeľstva PZ a okresných riaditeľstiev PZ v Prešovskom kraji, ktorí organizujú tlačové konferencie, distribuujú aktuálne dopravné informácie a týchto v roku 2004 aj vzhľadom k výmene štátnych poznávacích značiek za tabuľky s evidenčným číslom, či započatiu vydávania nových vodičských preukazov bolo nemálo.

Zvykli sme si už pri počúvaní rozhlasových staníc na plynutie dopravných informácií. Okrem informácie o tom čo sa práve na našich cestách deje sú tu aj informácie o miestach, kde z „ ekonomických“ dôvodov treba ísť stanovenou rýchlosťou resp. správať sa zákonným spôsobom. V zásade sú tieto informácie určitou formou prevencie, žiada sa mi však poukázať na potrebu zvýraznenia dôvodu bezpečnostného oproti dôvodu ekonomickému pretože žiadna finančná sankcia udelená policajtom sa nedá v dopravno-bezpečnostnej oblasti zrovnávať s hodnotou ľudského života, či zdravia k strate ktorého dôjde v prípade vzniku dopravnej nehody.

Poďakovanie za prínos k ochrane účastníkov cestnej premávky patrí taktiež poisťovacím spoločnostiam akými sú Generali, Česká poisťovňa – Slovensko, či Alianz za konkrétne preventívne akcie s bezprostredným kontaktom s vodičom, chodcom, či cyklistom. Ústretový bol taktiež krok Únie nevidiacich Slovenska, ktorá prišla v roku 2004 s návrhom vykonania dopravno-preventívnej akcie s cieľom ochrany nevidiacich občanov, účastníkov cestnej premávky.

Pri vymenovávaní inštitúcii nechcel by som zabudnúť aj na konkrétnu známu osobnosť motoristického športu, rallye jazdca, prešovčana Tibora Cserhalmiho, ktorý v motoristickej relácii „ Pozor zákruta“ so znalosťou veci pomenoval príčiny a dôvody správania sa bezohľadných vodičov na cestách Slovenskej republiky. Spôsob, akým sa tento mladý človek a úspešný jazdec rallye podujatí doma aj v zahraničí prezentoval v spomínanej rozhlasovej relácii je v pozitívnom zmysle slova inšpiráciou pre všetkých, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom skrz mediálneho vplyvu majú možnosť podieľať na zvýšení bezpečnosti na cestách. Osobne p. Cserhalmiho nepoznám, ale vyzývam jeho a možno aj jeho kolegov z prostredia motoristického športu p. Malchárka, p. Béreša st. aj ml. , p. Studeniča, p. Jureňu, aby sa zapojili do aktivít v prospech bezpečnosti na slovenských cestách. Slovenská motoristická verejnosť, predovšetkým niektorí vodiči potrebujú vakcínu proti moru bezohľadnsoti, arogantnosti a neúcte voči zákonnému stavu platnému v cestnej premávke. Proklamovaný vznik Rady vlády pre bezpečnosť cestnej premávky v Slovenskej republike môže po vzore Českej republiky, aktivizovať nielen motoristických športovcov, ale aj známe osobností kultúrneho života, pedagogických pracovníkov, cestné správne inštitúcie, či investorov cestnej infraštruktúry.

Pretlak motorových vozidiel na komunikáciách a s tým súvisiaci nárast počtu dopravných nehôd s tragickými následkami si v súčasnosti žiada nové prístupy, nové modernejšie formy pôsobenia a predovšetkým viacej zodpovedných. Tým, ktorí dopravnej službe v súčasnej dobe pomáhajú ešte raz ďakujem.
Zástupca riaditeľa KDI KR PZ v Prešove
mjr. PhDr. František Leško
 

Vyberte región